top 10 al celor mai ciudate fobii


Conform dicţionarului explicativ al limbii române, o fobie este o stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. După cum veţi vedea în continuare aceste cauze pot fi extrem de neobişnuite. Iată un top 10 al celor mai ciudate fobii.

01. Falophobia, sau frica de erecţii este o fobie destul de comună pe care unii bărbaţi o au faţă de erecţia propriului penis. Timiditatea, ruşinea, teama că acest detaliu ar putea ...


02. Paraskavedekatriafobia este frica de ziua de vineri 13, ceea ce şi înseamnă în greceşte cuvântul lung pe care tocmai l-aţi citit. Faptul că această zi ar fi în mod excepţional ghinionistă este o cutumă în ţările vorbitoare de engleză, germană, poloneză, bulgară şi portugheză. Nu puţini sunt cei care preferă să stea în casă în acestă zi de teamă că o eventuală ieşire le-ar aduce chiar moartea.


03. Ergasiofobia este frica de muncă. Chiar dacă cei mai mulţi veţi spune că la români e cel mai des întâlnită, nu e aşa şi este o afecţiune foarte gravă care poate da complet peste cap viaţa unui individ. Cauzele principale ar fi depresiile profunde sau un puternic deficit de atenţie.


04. Efebofobia sau frica de tinereţe. Unii oameni nu se suportă pur şi simplu în perioada de adolescenţă, ceea ce şi duce la eternele drame şi depresii. Cercetătorii americani au lansat chiar o ipoteză prin care susţineau că această fobie poate afecta bunul mers al naţiunii şi au mai adăugat şi că este produsă de ideea de efemeritate a vieţii.


05. Panofobia sau omnifobia este frica de tot. Cei care suferă de ea au poevstit că sunt copleşiţi de un sentiment de frică, dar că nu-şi dau seama de la ce li se trage şi că tot ceea ce pot spune e că în momentul respectiv ştiu că răul există. Dat fiind faptul că nu se ştie cauza fricii, este foarte greu de tratat.

06. Gimnofobia este teama unora de fi văzuţi dezbrăcaţi sau de a vedea alţi oameni dezbrăcaţi. Asta chiar dacă situaţia ar indica acest lucru, cum ar fi de exemplu sexul cu partenerul. Complicaţiile care apar sunt lesne de înţeles. Această frică apare de cele mai multe ori ca urmare a unor frustrări sau complexe pe care individul le are vis-a-vis de propriul corp.

07. Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cele mai multe dintre persoanele care au acestă fobie au recunoscut că frica a apărut în momentul în care şi-au dat seama că există posibilitatea de a fi declaraţi morţi deşi ei nu sunt, iar mai apoi îngropaţi cât sunt încă în viaţă. Frica acestora ar fi fost fondată acum câteva zeci de ani când tehnologia nu era suficient de avansată, iar cazurile de înhumare a unor persoane care erau în viaţă nu erau tocmai rare

08. Coulrofobia sau clovnofobia, este frica de clovni. Le este specifică în principal copiilor, dar nu sunt rare nici cazurile în care adolescenţi sau adulţi suferă de această afecţiune. În cele mai multe dintre cazuri această teamă apare după o experienţă personală nefericită cu un clovn.Specialiştii spun că o altă cauză ar fi şi aspectul acestora care poate părea ameninţător.

09. Pteronofobia este teama de a fi gâdilat cu o pană. Specialiştii spun că această fobie apare la cei care au fost gâdilaţi atunci când erau mici şi nu se puteau opune. Acelaşi sentiment de captivitate şi incapacitate de a se opune apare şi la maturitate.

10. Neofobia sau frica de nou. Nu puţini sunt cei care acceptă să încerce o experienţă nouă, fie că e vorba despre un nou fel de mâncare sau de renunţarea la actualul job în favoare unuia care îţi oferă mai multe avantaje. Această frică apare cel mai des la oamenii care trăiesc în rutină pe perioade îndelungate de timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu